رزين اپوکسي
رزين اپوکسي از خانواده رزين هاي دو جزيي است که شامل رزين و هاردنر مي باشد. اين دو جزء بايد به نسبت مشخصي که بنا به فرمولاسيون و کاربرد آن متفاوت است با يک ديگر مخلوط شده و سپس روي سطح يا قالب مورد نظر ريخته شود. رزين هاي اپوکسي در جهان به عنوان رزين هاي مناسب براي کارهاي هنري و دست ساخت دسته بندي شده اند. اين رزين ها عوارض سمي بسيار کمتري داشته و در اتاق کارهايي با تهويه مناسب به راحتي مي توان از آنها استفاده کرد. از رزين هاي اپوکسي براي ساخت زيورآلات مصنوعي استفاده مي شود. يکي از دغدغه هاي اصلي هنرمندان سفت شدن رزين است که با دقت در نسبت تخليط هاردنر و اپوکسي برطرف مي شود.
اين رزين ها براي سفت شدن به کوره (پخته شدن) نياز ندارند. آنها در مجاورت هوا به تدريج سفت مي شود.اين ماده بعد از گذشت 1 روز کاملاً خشک شده ولي 3 تا 7 روز طول مي کشد تا به نهايت سختي خود برسد و پيوندهاي بين رزين و هاردنر استحکام يابد.
همانطور که اشاره شد اين ماده از دو ماده تشکيل شده است: رزين و هاردنر (سخت کننده). اين دو بخش بايد با نسبت دقيقي، که توسط توليد کننده مشخص مي شود، مخلوط شوند. رزين اپوکسي نسبت به رزين پلي استر بسيار گرانتر است اما به همان دليل سمي بودن، براي پروژه هاي خانگي بسيار مناسب تر است.
اين رزين را هميشه با دقت زياد استفاده کنيد. و به توصيه هاي ايمني و نکات بهداشتي ارائه شده توسط کارخانه هاي توليدي توجه کنيد. بعد از اينکه رزين اپوکسي روي يک سطح ريخته و خشک شود، سطحي شفاف، شيشه اي و صيقلي روي کار ايجاد مي شود.
انواع رزين اپوکسي
رزين اپوکسي داراي انواع متفاوتي است که هرکدام کاربرد مخصوص خود را در صنعت و هنر دارند. رزينها بر دو اساس نحوه خشک شدن و کاربرد آنها تقسيم مي شوند. رزين اپوکسي بر اساس نحوه خشک شدن به دو دسته تقسيم ميشوند.
1. رزين تک جزئي
اين نوع از رزين بهسرعت در مجاورت با هوا خشک ميشوند. از رزينهاي تک جزئي ميتوان به انواع چسبها و براقکنندههاي صنعتي براي سنگها اشاره کرد.
2. رزين چند جزئي
اين نوع از رزين همان رزين اپوکسي است که از ترکيب رزين و هاردنر ساخته ميشود. رزينهاي اپوکسي براي کارهاي حجمي استفاده ميشود.
نوعي ديگر از دستهبندي رزينها برحسب کاربرد آنها است. انواع رزينها برحسب کاربرد عبارتاند از:
1. رزين پلي استر
اين نوع از رزين براي کارهاي صنعتي و هنري مانند مجسمهسازي بسيار مورداستفاده قرار ميگيرد. قيمت رزين پلياستر ارزانتر از نوع رزين اپوکسي است. دليل آن استفاده زياد از اين رزين و فروش آن در حجمهاي زياد است. اين نوع از رزين در هنگام توليد داراي بخارهاي بسيار سمي بوده و بايد در محيطي با تهويه قوي و رعايت شرايط ايمني تهيه شود. براي رنگکاري رزين پلي استر از جوهر رنگ استفاده ميشود.
2. رزين اپوکسي
رزين اپوکسي نوع ديگري از رزين است که براي فعاليتهاي هنري مانند ساخت انواع مجسمهها و زيورآلات مصنوعي از آن استفاده ميشود. رزين اپوکسي همچنين در صنايع هوافضا، ساختمانسازي و عمران، صنايع اتومبيلسازي و صنايع پوششي کاربرد فراوان دارد. اين نوع از رزين اندکي گرانتر است ولي در عوض بخارهاي سمي آن بسيار کم بوده و براي پخت نياز به کوره ندارد. رزين اپوکسي براي کارگاههاي کوچک و همچنين مصارف خانگي بسيار مناسبتر از رزين پلياستر است.
انواع ديگري نيز از رزينهاي موجود در صنعت توليد ميشوند که داراي کاربردهاي متفاوت در صنعت و هنر هستند. از جمله اين رزينها ميتوان به رزين وينيلاستر و پلي اورتان اشاره کرد.
مزاياي استفاده از رزين اپوکسي
1. قدرت چسبندگي بسيار بالا
2. مقاومت بسيار زياد در برابر مواد شيميايي و اسيدي
3. مقاومت مکانيکي بسيار زياد
4. ماده نارسانا و عايق برق و الکتريسيته
5. قابليت تبديل به ماده رسانا
6. قابليت پاکسازي و تميزکاري سريع
7. قابليت انواع رنگپذيري
ويژگي هاي رزين اپوکسي
مقاومت مکانيکي بسيار بالا
تحمل 5 تن فشار لاستيک در هر سانتي متر مربع
بهتر است آن را در داخل ساختمان استفاده کنيد.
رزين اپوکسي آتش زا نيست ؛ ولي ضد حريق هم نيست.
مقاومت شيميايي خوب در برابر اسيدها
نوع خاصي از رزين اپوکسي ميتواند هادي الکتريسيته ساکن باشد.
چسبندگي عالي به سطح
رسانا نيست و تا حدودي عايق جريان الکتريسيته است (البته مي توان آن را رسانا کرد)
جرم نمي گيرد،چربي و انواع آلودگي از روي آن به راحتي پاک مي شود.
مقاومت دمايي رزين اپوکسي پس از خشک شدن خوب است. به طوري که تا60 درجه به صورت مداوم و نهايتاً 80 درجه به صورت لحظه اي مي تواند تحمل کند و ذوب نشود.
سر بودن (ليز شدن سطح) کمتر از کاشي و سراميک است.
تنوع رنگي نامحدود دارد و ميتواند با محيط سازگاري کامل پيدا کند.
براي خريد رزين و هاردنر به لينک زير مراجعه کنيد
درباره این سایت